Новорічний стіл: динаміка цін у 2025 році.

Показник новорічного столу: що коїлося з розцінками у 2025 році

Фото: Trang Pham from Pixabay

Щоразу, бачачи, як багато харчів залишилося після новорічного святкування, чимало людей знову і знову собі клянуться: в наступному році – точно ніякого готування! На святковому столі будуть тільки ігристе, мандаринки та невеличка тарілочка з канапе. Але плине рік, і ми завзято починаємо вивчати кулінарні форуми у пошуках нових цікавих та, якщо можливо, не дуже коштовних страв. І щоб були – зі знайомих продуктів.

У другій половині грудня Коротко про вже 16 років обраховує показник новорічного столу та порівнює його з офіційною зміною цін.

Багатство чи скромність?

Вже четвертий рік Новий рік Україна зустрічає в умовах повномасштабної війни. Немає нічого дивного в тому, що ні енергії, ні бажання святкувати у багатьох просто немає. В нашій державі стільки лиха, що гучні гуляння найчастіше сприймаються людьми навколо як «бенкет у час лиха».

З іншого боку, Різдвяні та Новорічні свята, як і раніше, є найбільш дивовижними днями в році. Тому, ймовірно, все ж варто зібратися з духом, організувати собі та рідним свято та загадати одне заповітне бажання.

Щороку я пишу про те, що не підтримую великі гуляння в новорічну ніч. Особливо, враховуючи, що знайомі оселедець під шубою та олів’є аж ніяк не віднесеш ні до легких, ні до корисних салатів, ні до тих, які варто їсти вночі. Звичка напередодні новорічної ночі «замучуватись» на кухні, а потім цілий тиждень доїдати все зготовлене, здається мені дивною. І, на щастя, в Україні вона вже зникає.

Але такий «святковий мінімалізм» поділяють далеко не всі, велика кількість людей вважає, що все навпаки: якщо бажаєш, щоб рік був багатим, новорічний стіл повинен бути переповнений їжею! А з огляду на те, що українські гаманці стають все тонші не щодня, а щогодини, головною умовою до новорічного столу залишається всім відоме «дешево і добре».

На щастя, традиція готувати олів’є тазиками на Новий рік йде у минуле. Фото: pexels.com

Накриваємо стіл

Імовірно, читачі Коротко про вже знають, що наступний 2026 рік – це рік Червоного Вогняного Коня. Цей виразний та енергійний символ представляє собою незалежність, активність та перетворення, тому зустрічатимемо 2026 рік з очікуванням миру та вірою в Перемогу!

В новорічну ніч кулінарні веб-сайти, користуючись китайськими традиціями, рекомендують віддати перевагу колоритним та насиченим стравам, особливо у червоних та помаранчевих кольорах. Дуже важливо, щоб на столі були свіжа зелень, овочі, фрукти, ягідки.

Беручи до уваги ці побажання кольорів, для святкового столу-2026 підійдуть звичні закуски: канапки з червоною ікрою, червоною рибою. Або, наприклад, фаршировані сиром та часником помідори.

Для основної м’ясної страви можна обрати свинину, телятину, курятину, індичатину, як гарнір – рис, моркву, буряк, солодкий перець.

Що стосується солодкого столу, то, з огляду на побажання яскравості, чудово підійдуть трайфли. Це десерти, які неважко зробити порційно. У креманці або склянці шарами розташовуються бісквітне тісто, заварний крем, желе, збиті вершки, ягідки – варіантів тут безліч. І виглядає такий десерт дуже гарно.

Не забуваємо про цитрусові. Вони вважаються символами достатку та благополуччя, тому обов’язково мають бути на столі. Це можуть бути не тільки звичні мандарини, а й апельсини, лимони, грейпфрути, помело.

Доповнять святковий настрій напої. Обираємо червоне вино, глінтвейн, барвисті коктейлі та, без сумніву, шампанське.

Вогняний Кінь цінує якість та витонченість, тому не зайвим буде приділити увагу оформленню столу. Скатертину краще обрати з натуральних матеріалів – бавовни або льону. На столі можуть бути живі квіти, хвойні композиції в невеличких вазах. І, звичайно, не забудьте поставити свічки – Вогняний Кінь неодмінно оцінить.

На рік Червоного Вогняного Коня і застілля має бути яскравим та барвистим. Фото: pexels.com

Обчислюємо новорічний показник цін

Щороку Коротко про обраховує ціну одного й того ж набору продуктів та обчислює показник новорічного столу. Цього року святкове застілля з ікрою та ігристим, мандаринками та олів’є, а також іншими різними та цілком пристойними закусками для родини з чотирьох осіб обійдеться у понад 2700 грн (дивіться таблицю). Разом з тим, ці дані є досить приблизними через різницю у цінах навіть в одному магазині. Наприклад, ігристе вино в столичних супермаркетах продається від 189 грн за пляшку і дорожче (ми у своїй таблиці щороку для уникнення плутанини беремо найменші ціни на «Артемівське», яке наразі виробляють на Одещині). Оливки пропонують за 80-220 грн, консервовану кукурудзу – за 48-79 грн, 450-грамові торти – за 250-450 грн.

Як видно з таблиці, в порівнянні з минулим роком, ціни на деякі товари з нашого переліку знизилися, що, головним чином, пояснюється передноворічними розпродажами. Але попри всі ці знижки, в цілому наш «новорічний кошик» за рік додав 17,6%. Ці дані цілком можна порівняти з офіційними. За статистикою Держстату, харчова інфляція листопад до листопада складає 12,1%, рік до року – 18,1%.

Чим потішимо себе та гостей

Продукти Найменша ціна, грн
2023 р. 2024 р. 2025 р.
Вино ігристе “Артемівське”, 1 пляш. 179,00 148,40 229,00
Коньяк, 0,5 л 159,90 192,50 192,50
Сік, 2 л 82,00 78,90 121,80
Свинячий ошийок, 0,5 кг 111,45 146,45 164,95
Куряче філе, 0,5 кг 74,50 84,50 122,50
Риба (хек), 0,5 кг 69,50 79,50 94,95
Сир, 0,3 кг 114,00 117,90 119,70
Ікра червона, 80 г 179,00 269,00 309,00
Зелений горошок,     1 бляш. 29,90 33,90 39,90
Кукурудза консерв.,   1 бляш. 33,90 34,60 48,90
Морква 0,5 кг 10,95 13,15 4,60
Огірки свіжі, 0,5 кг 55,00 49,50 69,75
Зелень свіжа, 100 г 23,00 24,90 27,90
Гриби 0,5 кг 57,00 69,50 63,50
Масло вершкове, 73%, 200 г 58,90 85,90 96,90
Яйця, 10 шт. 53,90 65,70 75,90
Майонез, 400 г 63,73 62,53 61,80
Цукерки “Стріла”,  200 г 139,90 209,30 224,60
Торт “Київський” БКК, 0,45 кг 189,90 243,90 307,80
Мандарини, 1 кг 58,90 77,90 61,90
Апельсини, 1 кг 49,90 55,90 62,90
Яблука, 1 кг 19,90 30,50 35,90
Лимон, 250 г 12,50 17,20 24,73
Оливки, 280 г 49,90 56,80 80,50
Батон нарізний, 500 г 22,80 26,80 36,90
Хліб “Український”,   700 г 33,90 34,20 36,11
ВСЬОГО 1933,23 2309,33 2714,89

Обчислюємо “показник олів’є”

Салати є неодмінною складовою кожного новорічного столу, і цей рік не буде винятком. Можна готувати як легкі салати з великою кількістю зелені, що, як ми вже встановили, потішить Коня, так і більш ситні.

Протягом 16 років ми щорічно обраховуємо “показник олів’є”. І річ не стільки в традиціях, скільки в тому, що в цей салат входить великий перелік повсякденних продуктів – м’ясо, картопля, свіжі та консервовані овочі, – тому він певною мірою показує зміну цін на найпопулярніші продукти.

Олів’є ми зазвичай готуємо з курятиною з двох причин. По-перше, таким чином цей салат, який не назвеш корисним, стає більш «легким». По-друге, зміна цін на куряче м’ясо нас більше цікавить, ніж зміна цін на ковбасу, тому що навіть ковбаса з ідентичною назвою може мати дуже різний склад.

Як змінювались розцінки на продукти для олів’є

Складові Розцінки у грудні, грн
2023 р. 2024 р. 2025 р.
Картопля, 2 шт. (250 г) 3,88 7,23 2,98
Огірок солоний, 250 г 17,50 24,95 29,50
Огірок свіжий,  1 шт. 27,50 24,75 34,88
Морква, 250 г 5,47 6,58 2,30
Куряче філе,      1 шт. 37,25 42,25 61,25
Яйця, 5 шт. 26,95 32,85 37,95
Зелений горошок,        0,5 банки 14,95 16,95 19,95
Зелена цибуля, 0,5 пучка 11,50 12,45 13,95
Майонез, 200 г 31,87 31,27 30,90
ВСЬОГО 176,87
No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *