БпЛА Bullet: Україна зазнає реактивного дрону для перехоплення ворожих безпілотників

БпЛА Bullet: Україна зазнає реактивного дрону для перехоплення ворожих безпілотників - INFBusiness

Фото: mil.in.ua

Українські інженери почали тестувати новий вид реактивного безпілотника вітчизняної розробки – БпЛА Bullet. Про особливості подібних літальних апаратів – у матеріалі Коротко про.

Шість нових проєктів

Дрон призначений для перехоплення ворожих ударних та розвідувальних безпілотників та гелікоптерів. У ході демонстраційного польоту він розвинув швидкість близько 130 км/год, але, враховуючи застосування реактивного двигуна, реальна максимальна швидкість може бути більшою. Це не просто дрон, а цілий комплекс. До його складу входить наземна станція управління та п’ять літальних апаратів. Вартість такого комплексу складає 5,8 млн грн ($140 000).

У політ БпЛА відправляється зі злітної смуги, а для орієнтації він використовує відеокамери на кшталт тих, які задіяні у звичайних FPV-дронах (безпілотника з керуванням оператора).

«Україна лідирує зараз в інноваціях із застосування БпЛА», – повідомляє німецька Deutsche Welle. А американська газета The New York Times пише, що українські конструктори розробляють дрони, які можуть вражати ціль на відстані понад 1000 кілометрів. Таких проєктів у розробці шість, і не виключено, що вже невдовзі якийсь із нових літальних апаратів буде ухвалено для озброєння ЗСУ.

Так, українська компанія UKRJET представила нову багатоцільову безпілотну авіаційну систему з реактивним двигуном під назвою UJ-23 Topaz. Вона може використовуватися незалежно від пори року та часу доби і не вразлива до РЕБ (засобу радіоелектронної боротьби. – Ред.) ворога.

У Британії спеціально для української армії розробили реактивний дрон Banshee Jet 80+ компанії QinetiQ, яка тісно співпрацює з Міністерством оборони Великобританії. Йдеться про безпілотників радіусом дії понад 200 км (125 миль), тоді як максимальна дальність пострілу HIMARS не перевищує 80 км.

БпЛА Bullet: Україна зазнає реактивного дрону для перехоплення ворожих безпілотників - INFBusiness

“Шахеди” перестануть бути “мопедами”?

Але вороги теж не зупиняються у розвитку своїх технологій. Так, Іран, що постачає дрони Росії, також удосконалює свої «Шахеди». Модернізований дрон-камікадзе Shahed-136 OWA має турбореактивні двигуни. У новому поколінні дронів-камікадзе Shahed виразно видно зміну рухової установки та новий повітрозабірник, що, враховуючи форму моторного відсіку, може вказувати на використання у новій версії безпілотника реактивного мінідвигуна.

Використання реактивного мінідвигуна збільшує швидкість та висоту польоту. Тобто два важливих фактори підвищення живучості дронів-камікадзе.

З іншого боку, використання реактивного двигуна може збільшити тепловий ефект дрону та полегшити його виявлення (порівняно з поршневими двигунами). Збільшення швидкості польоту також робить дрон помітнішим для РЛС.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *