2 червня на Apple TV+ вийшла фінальна серія серіалу «Божі краплі» (Drops of God). У центрі сюжету — вино, а точніше неймовірно різноманітний світ вин, на фоні якого розгортається боротьба за спадщину відомого винного енолога Александра Лежера між його донькою та учнем. Обидва — неймовірно талановиті енологи. Серіал подобається глядачам — рейтинг IMDb 8,1 з 10. Forbes Ukraine попросив співзасновника Good Wine Дмитра Кримського подивитися «Божі краплі» та написати рецензію, а головне, відповісти на питання, яке хвилювало редакцію — чи дійсно супер сомельє можуть визначати рідкісні вина по запаху.
У Forbes Ukraine також є twitter. Якщо вам зручно читати нас там — підписуйтесь за цим посиланням.
У середині травня друзі запитали, чи дивлюсь я серіал «Божі краплі», і якщо ні, треба негайно починати.
Перша серія мене не надихнула продовжувати дивитися серіал. Але наступного дня мені зателефонувала редакторка з Forbes та запропонувала написати рецензію на нього.
Коли подивився кілька серій, увійшов в кураж, вирішив написати.
«Божі краплі» розповідає історію всесвітньо відомого винного експерта Александра Лежера — творця знаменитого винного путівника Леже та символічної фігури в енології. Після смерті він залишає спадщину у вигляді видатної винної колекції з 87 000 пляшок вартістю $150 млн.
За заповітом, за неї повинна боротися донька Лежера — Каміль, та учень – молодий енолог Іссе.
«Божі краплі» — гарна мелодрама з елементами «Санта-Барбари» навколо винної теми. У жодному разі не претендую на роль кінокритика, тому подальша розмова піде тільки про винну складову серіалу.
Редакторка Forbes запитала мене — чи дійсно сомельє можуть так дегустувати вино, щоб на нюх та смак вгадувати його сорт, виноробню, рік виробництва. Як це демонструють герої серіалу. Адже вона вже стала переживати за свій нюх.
Я відповів, що ні: збрехав, аби підтримати її моральний дух. Але давайте про все докладніше.
Треба розрізняти дві речі: вміння людини розпізнавати та ідентифікувати запахи й смаки та вміння визначати вино.
У першій серії показують, як Лежер вчить маленьку Каміль із зав’язаними очима розпізнавати запахи моху, папороті, сіна. Такі навички можна тренувати, якщо мати гарну памʼять, і Каміль в цьому стала профі.
Але вона ніколи в житті не вживала вино, тож у мене виникло питання: як вона могла вгадувати сорти винограду, регіони, виробників та назви вин.
Відповідь – ніяк.
У цьому плані серіал з жанру мелодрами перейшов у жанр фантастики. Не можливо впізнати Cheval Blanc 2000 року, чи будь-яке інше вино, ніколи їх не куштувавши.
І тут ми переходимо до другого – вміння визначати вино.
Те, що гарно виходило в Іссе.
Щоб визначати вина, їх треба скуштувати. І багато куштувати! Так ви запам’ятовуєте та систематизуєте свій досвід.
Тут дуже допоможе вміння знаходити запахи та смаки у вині. Тоді ви розумієте, чим Cabernet відрізняться від Merlot чи Nebbiolo від Pinot Noir. Чим відрізняються Pinot Noir з Бургундії та Нової Зеландії. Чому спекотний 2003 рік зовсім не схожий на прохолодний 2004-й. І як Barolo, зроблене представником традиційної школи у великих бочках, відрізняється від Barolo модерністів у французьких барріках (дубова бочка для визрівання вина).
Якщо у вас є талант, через 10 років та 10 000 випитих пляшок, ви зможете щось вгадати.